Közelebb az Állatokhoz Közhasznú Alapítvány

2080 Pilisjászfalu, Nagy-Somlyó u. 24.

Tel.: 26/375-401, mobil: 30/9619-550

e-mail: feketezsuzsa@kozelebbazallatokhoz.hu, kalmanzita@kozelebbazallatokhoz.hu,

vargaorsolya@kozelebbazallatokhoz.hu

www.kozelebbazallatokhoz.hu

vissza a nyitólapra magunkról céljaink oktatókutyáink tevékenységünk
Közelebb az Állatokhoz Iskolaprogram rendezvények, táborok segítség a kulturált állattartáshoz referenciák képek
hírek támogatóink beszámolók Állatorvosi ellenőrzési rendszer munkatársaink kapcsolat

 

MAGUNKRÓL 

 

 A Közelebb az Állatokhoz Alapítványt 2005-ben Kálmán Zita hozta létre Dr. Varga Orsolya szakmai vezetésével, valamint Fekete Zsuzsa elnökletével.

Alapító: Kálmán Zita

Elnök: Kovácsné Fekete Zsuzsanna

Kuratóriumi tagok: Dr. Varga Orsolya és Kovács Tibor

 

Önéletrajzok

Fekete Zsuzsa

Dr. Varga Orsolya

Kálmán Zita

 

Fekete Zsuzsa

Zsuzsa és kutyája, Néró

1975. július 17-én születtem Debrecenben. Itt jártam általános, majd középiskolába. Felsőfokú tanulmányaimat a Debreceni Orvostudományi Egyetem Főiskolai Karán végeztem, egészségügyi ügyvitelszervező szakon. 1997-ben Budapestre kerültem, az Egészségügyi Minisztériumban, majd 1999-től az Oktatási Minisztériumban dolgoztam. 1999-ben szültem első, majd 2001-ben második gyermekemet. Kertes házba költöztünk, s kerestük a megfelelő kutyafajtát számunkra. Rátaláltam a leonbergire. Fontos szempont volt, hogy hatalmas legyen, s méreténél fogva meg se próbáljon senki hívatlan vendég bejönni hozzánk. Ami azonban ennél is fontosabb volt, hogy nyugodt szívvel tarthassam gyerek mellett. Ami megfogott, az egy újságcikkben jelent meg róla: bármit eltűr a gyerektől, a kisfiú a szőrébe kapaszkodva tanult meg járni. Első leonberginket (szuka) hamarosan követte a második, aki azonban már egy hatalmas impozáns kan, Néró. Mivel gyermekeimmel itthon voltam GYES-en, szinte egész napunkat a kutyákkal töltöttük. Megtanítottam őket az alapvető engedelmességre, s mivel láttam mennyire könnyen ment nekik, próbálkoztam más feladatok tanításával is. Kezdetekben rengeteg kutyakiállításra jártunk Néróval, melyeket sorra megnyert. Gyönyörű kutya, nem kétséges, én azonban sokkal inkább páratlan természetébe lettem szerelmes. Először csak a környékbeli gyerekek jártak hozzánk kutyázni, aztán olyan gyerekeket is elhoztak szüleik, akik féltek a kutyáktól. Ezt a félelmet küzdöttük le sikeresen Néróval.

A gondolat, hogy az egészséges gyerekek kutyával kapcsolatos szemléletét formálni kellene, korábban fogalmazódott meg bennem. Ausztriában és Németországban járva láttam, hogy ott mennyivel másképpen állnak az emberek az állatokhoz. Szemléletváltásra van szükség nálunk, s ezt gyermekkorban kell elkezdeni. Tanítani kell a kultúrált állattartást. A kérdés már csak az volt, hogy hogyan. Ötletek voltak, folyamatosan jöttek az új, jobb ötletek, a gond csak az volt, hogy én kevés voltam ehhez, képzettség hiányában nem mertem felvállalni ezt egyedül. 2004-ben találkoztam Varga Orsolyával, akinek elmondtam elképzeléseimet. Mind a kettőnk számára azonnal egyértelmű volt, hogy ez egy fantasztikus dolog, s ő szakmai szemmel rögtön továbbgondolta az én ötleteimet. Ennek az eredménye ez az egyedülálló kiegészítő pedagógiai program, mely során kutyáink segítségével sajátítják el a gyerekek az iskolai tananyagot, miközben a kultúrált állattartást játékos módszerekkel oktatjuk. A gyerekek és a kutyák között kialakult kötődés a megfelelő szemlélet kialakítását is segíti.

 

Dr. Varga Orsolya

Orsi és kutyája, Zénó

2002-ben végeztem a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán állatorvos-doktorként, és az ELTE Természettudományi Karán biológusként. Állatorvosként dolgozom a Pilisvörösvári Állatorvosi Rendelőben, Pilisjászfalun élek.

A kutyákkal 1994-ben kerültem kapcsolatba, amikor megvettük első ebünket, Fülest, a belga juhász kislányt. Őt egy évesen vittem először kutyaiskolába, és utána már „nem volt megállás”. Ottragadtam a kutyaiskolában, Fülessel versenyszerűen agilityztünk, majd beletanultam a kutyakiképzésbe is. 1996-tól egy mozgássérült-segítő és terápiás kutyákat képző alapítványnál dolgoztam, mint kutyakiképző, és az egyetem elvégzése után mint állatorvos.

2001-ben vállaltam el Zénó, a golden retriever nevelését, aki eredetileg mozgássérült-segítő kutyának „készült”. Később, kiképzése során jöttem rá, hogy hihetetlen szeretete és türelme van a gyerekek iránt, ezért terápiás kutyaként kezdett dolgozni fogyatékos gyerekek mellett.

Állatorvosként rengeteg esettel találkozom, amikor az állatokkal, és köztük a kutyákkal nem megfelelően bánnak, a felelősségteljes állattartás sokszor nagyon távoli álomnak tűnik csak. Sokat gondolkoztam, hogyan lehetne ezen a problémán segíteni. Nagyon nehéz kérdésről van szó, mivel próbálkozásaim az állattulajdonosok felé legtöbbször süket fülekre találnak. Zsuzsával a kutyái, Néró és Fanni révén kerültem kapcsolatba, és hasonló gondolkodású emberként erről a témáról is beszélgettünk. 2005 tavaszán aztán összeállt bennünk a kép, és munkához láttunk. A Zénóval végzett terápiás munka során láttam, hogy milyen hatást lehet elérni a gyerekeknél az ő feltétlen szeretet nyújtó lényével, és felvetődött bennem a gondolat, hogy egészséges gyerekeknél is lehetne őt „alkalmazni” a tanulás-tanítás során (később Néróról is bebizonyosodott, hogy alkalmas erre a munkára). Így találkozott egymással a két ötlet, és dolgoztuk ki a „Közelebb az Állatokhoz” programot.

 

 

Kálmán Zita

Zita és kutyája, Szöszi

1972-ben születtem Budapesten. Kisgyermek koromtól rajongtam a kutyákért, és saját kedvenc hiányában a szomszéd ebeket vittem sétálni. Tizenöt éves koromban kaptam első kutyámat, aki 12 éven át sok felejthetetlen perccel ajándékozott meg.

Az állatokkal való helytelen bánásmód mindig is felháborított. Bár a büntetés is szükséges, elsősorban a megelőzést tartom hatékony módszernek, ezért is jött létre a Közelebb az Állatokhoz Alapítvány, mely a kultúrált állattartás szemléletét igyekszik meghonosítani Magyarországon.

Angol-német szakos tanárként végeztem 1996-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, így a pedagógia sem idegen terület számomra. Bár az elmúlt években marketinggel foglalkoztam (ehhez elméleti hátteret a Külkereskedelmi Főiskola marketing szakán szereztem), a „pedagógus véna” most teret kap általános iskolai programunk kidolgozásában.

 

 

vissza a lap tetejére